LOZAN: CUMHURİYETİN TAPUSUDUR


Cumhuriyetin tapusu “Lozan” ile alındı.
Evet! Onca zahmet, onca emek, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kararlığı, Türk milletinin bağımsızlık özlemi ve vatan için ölümü göze alması, emperyalizmin ayak diremesine rağmen geri adım atmasına sebep oldu.
…..Mustafa Kemal’in daha ilk günlerde dediği “Milletin istikbalini, yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır!” sözü, aslında “cumhuriyet fikri”nin Atatürk’ün zihninde olgunlaştığını, uygun zaman ve zemini beklediğinin işaretiydi.
…..Cumhuriyetin ilanı için, vatanın önce emperyalistlerin işgalinden kurtarılması, ardından, kokuşmuş saray takımından, memleketi İngiliz paryasına teslim etmeye hazır sözde hükümetten ve irade gösteremeyen padişahtan kurtarılması gerekiyordu.
…..En zoru da İngilizler tarafından kurdurulan ve sayıları 72 civarında olan cemaat ve tarikatlardı. Mustafa Kemal’in endişeleri doğru çıktı. Gerçek Müslümanlar “Vatan işgal altındayken Cuma namazı kılınmaz!” derken, İngilizlerden maaş alan şeyhler(!) “Mustafa Kemal’in öldürülmesi caizdir!” diye fetva verdiler.
….Her şeye rağmen milli irade galip geldi. Emeperyalizm geldiği gibi gitti ama geriye kendilerine bağlı maaşlı piçlerini bıraktılar. (Onların torunları halen görevdedir!)
…..Anadolu adım adım örgütlendi.
…..Sakarya dönüm noktası, Dumlupınar kesin zaferdi…
Bu zaferi gölgeleyen saltanat da kaldırılınca, Türk milletinin tek temsilcisi olarak ANKARA kaldı.
…..Lozan’a çağırdılar…
…..İsmet Paşa, gitti, geri geldi tekrar gitti. Her tür baskıya direndi.
…..Nihayet, 24 Temmuz 1923’de Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu alındı.
…..Cumhuriyetin önünde artık bir engel kalmamıştı…
Allah tüm şehitlerimize rahmet etsin!..
Metin Yıldırım
Sosyal Bilimci/Yazar