CEMAL PAŞA


CEMAL  PAŞA, Arapların ve Ermenilerin nefret ettiği paşa…
……..Türk tarihinde önemli rol oynayan Cemal Paşa, Balkan Savaşları (1912-1913) sırasında 5. Ordu komutanı olarak görev yaptı ve Yanya’daki mücadelede önemli bir rol oynadı. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde modernleşme hareketlerine destek veren liderlerden birisiydi. Askeri alanda reformlar yaparak orduyu modernize etti ve savunma stratejilerini güçlendirdi. Ayrıca, eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarında da reformlar gerçekleştirdi.
….Çok sayıda Arap ve Ermeni isyanları ile uğraşması, Ermenileri tehcir eden liderler arasında yer alması nedeniyle Araplar ve Ermeniler tarafından “düşman” olarak tanıtıldı.
….Ne yazık ki Türk Mahkemeleri de (Âliye Divan-ı Harb-i Örfi) Cemal Paşa’yı, “Osmanlı’da yaşayan Arap unsurlarının isyanına sebep olmak” suçundan 13 Ocak 1919 tarihinde gıyabında verilen kararla ordudan atılmasına, 5 Temmuz 1919’daki hükümle de idamına karar verdi.
……Oysa O, İngilizlere karşı mücadele eden Afgan ordusunun modernleştirilmesi için Afganistan’a giderek zor şartlarda görev yapmıştı. Ardından Tiflis’e geçti. Burada bir süre Enver Paşa ile bir grup ittihatçının Rusya ve tüm Asya’daki Türkleri, antiemperyalist ve Turancı amaçlar etrafında birleştirmeye yönelik düzenlenen etkinliklere katıldı.
….Rus gizli servisi ÇEKA kendisini adım adım takip ediyor ve Onun yerini Ermeni teröristlere bildiriyordu. “NEMESİS OPERASYONU” adı altında “intikam” yemini etmiş Ermeni teröristler, 21 Temmuz 1922 günü ÇEKA’nın yardımı ile onu şehit ettiler.
Allah rahmet etsin.

,