Kurultaylar Türklerin mili heyecanlarını yaşadıkları ve geçmiş bir yılın muhasebesinin yapıldığı ve gelecek bir yılın da plan , proje , stratejilerinin yapılacağı büyük toplantı ve Şölenlerimizdir.
İşte Macaristan’da iki yılda bir, Macar Turan Vakfı tarafından yapılan Macar Türk Turan Kurultayı da yer küreye yayılmış olan Türklerin aydınlarının , Bilgelerinin, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Dil , Tarih ve edebiyatçılarının çağrılarak bu kurultayda bir araya gelip ve Türk Dünyasının geleceği için nelerin yapılası gerektiğinin konuşmak ve tartışmak amaçlı ilk 2010 yılında Macar Turan Vakfı Genel Başkanı Sayın Andras Biro bey tarafından resmen başlatılmış ve bugüne kadar üstüne koyarak devam etmektedir. Şimdi günümüzde artık bütün dünya Türklüğü tarafından bilinen, sevilen ve heyecanla katılmak isteniyor.
Artık Başbuğ Andras Biro tarafından bizlere sunulan bu Turan Kurultayı bütün Türklerin ortak Kurultayı, heyecanı ve Toyudur. Her yıl Ağustos ayının ilk haftasında Macaristan’ın Bugac Köyünde yapılan bu Kurultayımızda bütün Emperyalist güçler , Rusya, Avrupa Birliği ve Çin hata Arap dünyası ve İran bile Çok rahatsızdırlar.
Şimdi 8 yıldan beri olmak üzere birde Atalara saygı şöleni eklendi yani artık Macaristan’da her yıl Kurultayımız var.
Her çift rakamlı yıllarda yapılan Protokolü Turan Kurultayıdır. Buraya Vip Protokol , Protokol, Delegasyonu ve davetliler katılır.
Bu Kurultayın Bir Ağ Sakallılar’ı , Bir Başbuğu var Anreas Biro ve Delegasyonu var.
Ancak tek rakamlı yıllarda herkese açık bir şölendir isteyen her Türk katılabilir.
Kurultay Cuma günü saat 10:00 Macar Milli Meclisini ziyaretle başlar. Açılış konuşmalarının ardından bir Tuna Nehri gezisiyle devam eder sonra Protokol otobüsleriyle Başkent Budapeşteye 150 KM mesafede Sırbistan sınırına yakın bir yerde olan Kurultay alanı olan Bugac’a gidilir. Bugac muhtarı ve köylülerin kendi imkanlarıyla Kurultaya davetli olarak gelen Delegasyona ikram edilmek üzere hazırladıkları ortak yemekler ikram edilir. Bu yenmekten sonra tekrar otobüslerle Kurultay sahasına gidilir ve burada Başbuğ Andras Biro Kurultayı resmen açılışını yapar.
Daha sonra tekrar delegasyon otobüslerle 3 gün kalacakları otellere giderler dinlenirler.
Cumartesi günü sabah erken saatlerde Gerek Delegasyon, katılan Sivil Toplum Kuruluşları ve katılımcılar erkenden yeniden Kurultay sahasında toplanırlar ve kurultay başlar timsali göçler, O zamanki Hun Macar toplulukların yaşamlarını canlandırıcı örnekler sergilenir.
Okçular, atlı şavaşçılar, Savaşçı kadınlar, ve benzeri savaş teknikleri sergilenir. Bunları yapan Atlı şavaşçılar kendi atları ve imkanlarıyla ve hiç bir karşılık beklemeden bütün sene antreman yaparlar ve bu şölene gönüllü katılırlar işte Milli şuur budur.
Değişik konuşmacılar konuşmalar yapar tezler sunulur bir taraftan da Başbuğ Andras Biro başkanlığındaki Ağ Sakalılılar ve değişik Delegeler görüşmeler yaparlar.
Ve son olarak pazar günü akşam Meydanda Turan Şaman veya Totem Ateşi yakılır bu ateşin yanarken üzerine katılımcılar avuçlarındaki buğday ve arpa ları yanan ateşe atarlar gelecek yılın bereketli olması dileğiyle diye Şaman Kamlar Ayinler yapar ve her inanan kendi inananları üşütünce ve inancı gereği Türk birliği ve Turan için duasını eder ve Kurultayımız kapanır . Yapılan Macarca konuşmaların hepisi çok düzgün ve bire bir şekilde Turan Vakfımızın Türkiye Koordinatörü vefalı ve samimi bir Türkçü ve Turancı olan Sayın Doç.Dr.Ahmet Barışçıl Hocam tarafından Türkçeye çevrilir.
Oradan tekrar otelimize gidilir dinlenilir ve Pazartesi günü Budapeşte’ye dönülür ve herkes geldiği yere ve ülkeye geri döner ve iki yıl yeni Kurultayımızı hayal ederiz.
Bu Kutlu Kurultayımızın bütün Türk Dünyasına mutluluk getirmesini ve Turan’da birleşmemize vesile olması dileğiyle 100 yıl sonra bize tekrar bu kurultayı sunan kıymetli Kardeşim Başbuğum, Macar Turan Vakfı Genel Başkanımı Sayın Andras Biro Bey’e ve bütün yönetimine ve çalışma arkadaşlarına sonsuz Şükran ve Saygılarımızı sunarım.
Mehmet Emin Kaya
Ural-Altay Türk Dil ve Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Macar Turan Vakfı Avrupa Koordinatörü.