Milletvekili Genel Seçimine Doğru


Türkiye, 26’ıncı dönem parlamentosunun yeni üyelerini belirlemek üzere 1 Kasım’da sandık başına gidiyor.

Yüksek Seçim Kurulunun, (YSK) 1 Kasım’da yapılacak milletvekili genel seçimi için hazırladığı seçim takvimi işliyor.

Buna göre, siyasi partiler aday listelerini 18 Eylül’de YSK’ya verdi, kesin aday listeleri 28 Eylül’de ilan edilecek. Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 8 Ekim’de başlayacak.

AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, DP, DSP, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak.

Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

Seçmen sayısı

7 Haziran seçiminde, yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında ise 2 milyon 867 bin 658 seçmen bulunuyordu.

YSK, 11 Eylül itibarıyla seçmen sayılarını yurt içinde 54 milyon 75 bin 851, yurt dışında 2 milyon 895 bin 885 olarak açıkladı. Yurt içi seçmen sayısı 7 Haziran seçiminden bu yana 310 bin 620 kişi, yurt dışı seçmen sayısı ise 28 bin 227 kişi arttı.

Oy verme saatleri

1 Kasım Pazar günü oy verme için saat 08.00’den 17.00’ye kadar geçecek zaman oy verme süresi olacak. Ancak YSK’nın kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, varsa sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. YSK’nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

Oy sandıkları Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 16.00’dan önce, geri kalan illerde ise 17.00’den önce açılamayacak.

Yurt dışı seçmenler

Yurt dışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kurulacak, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar ayrıca 30 gümrük kapısında oy kullanabilecek.

Gümrüklerde ve yurt dışı bazı temsilciliklerde oy verme işlemi 8 Ekim’de başlayacak. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi 25 Ekim’de sona erecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy verme işlemi 8 Ekim 2015 Perşembe günü saat 08.00’den itibaren başlayacak, 1 Kasım Pazar günü saat 17.00’ye kadar sürecek.

Oy verilecek gümrük kapıları şöyle:

“Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapıları, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapıları, Kuşadası, Ayvalık, İzmir, Derince, Mersin, Taşucu, Bodrum, Samsun liman gümrük kapıları.”

Öte yandan, oy verme işlemlerinde görev almak üzere bazı ilçelerde geçici gümrük kapısı seçim kurulları da oluşturulacak.

Marmaris dışındaki her bir geçici gümrük kapısı seçim kurulunun kendilerine bağlı üçer sandık kurulu olacak. Söz konusu seçim kurulları, lüzum gördüğü takdirde sandık kurulu sayısını artırıp azaltabilecek, oy verme işleminin başlangıç ve bitiş saatlerini (8 saatlik dilimler halinde) belirleyebilecek.

– 75 milyon 288 bin 955 oy pusulası

Vatandaşlar seçime yönelik tüm bilgileri YSK’nın internet sitesinden kontrol edebilecek. Seçmenler 22 Eylül’den itibaren nerede oy kullanacaklarını YSK’nın internet sitesinden öğrenebilecek.

Seçimlerde yurt içinde, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılmak üzere toplam 75 milyon 288 bin 955 birleşik oy pusulası basılacak.

-Takvim

Seçim takviminin bazı önemli aşamaları şöyle:

28 Eylül:  Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

8 Ekim: Yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanacak.

13 Ekim:  Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için kura çekilecek.

22 Ekim: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

25 Ekim: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

31 Ekim:  Seçim propagandası saat 18.00’de sona erecek.

1 Kasım: Oy verme günü.