ERMENİSTAN VE CRONİMET ŞİRKETİ ÇEVRE TERÖRÜ YAPIYOR


Türkiye’de faaliyette bulunan diaspora teşkilatlarının Ermenistan ve “CRONIMET” şirketi tarafından gerçekleştirilen çevresel teröre karşı protesto bildirisi
Modern dünyada iyi komşuluk ve samimi dostluk, tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu tartışılmaz bir kavramdır. Bu kavramın temelinde siyasi güven yer alırsa, ekolojik dengenin genel ilkelere dayanarak korunması ise, çeşitlendirilmiş yönlerinden biri olarak kabul edilir. Hakkında bahsettiğimiz, küreselleşen dünyada her kesi rahatsız eden sorunlardan biri bölgemizdeki su kaynakları da dahil olmak üzere, doğal floraya karşı kayıtsızlık ve bazı durumlarda sorumsuzluk ve düşmanlık vakalarıdır. Kaynağı Ermenistan topraklarında bulunan sınıraşan nehir statüsüne sahip olan Okçuçay’ın real durumu, kendisine yönelik düşmanlık düzeyi, açık bir çevre terörü faaliyetidir.
Şu anki Ermenistan’ın Kafan ve Kacaran madencilik atıklarıyla son derece kirlenmiş olan Okçuçay’ı, hal hazırda sanki endüstriyel atık toplayıcısı olarak hizmet vermektedir. Bu sular arıtılmadan doğrudan nehre boşaltıldığından ve kirlilik seviyesi normdan çok daha yüksek olduğundan onun su kaynaklarının Azerbaycan topraklarında kullanılması uygun görülmemektedir. Okçuçay’ın kirlenmiş bileşimi, insan sağlığı için ölümcül, sudan beslenen tüm hayvan ve bitki florası da dahil olmak üzere, doğanın diğer canlıları için genetik yıkım sınırına ulaşmıştır.
Komşu ülkeler unutmamalıdır ki, Okçuçay Güney Kafkasya’nın ikinci büyük Nehri olan Araz nehrine akmaktadır. Sonuç olarak, nehirdeki kirlilik seviyesi, Araz nehrinin su kaynaklarının kalitesi üzerinde doğrudan zehirli bir etkiye sahiptir. Kür nehrinin en büyük sağ kolu olan Araz nehri, Ermenistan ile bir başka sınıraşan nehirdir ve Azerbaycan’ın ekilebilir arazisinin sulanmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Ancak nehirdeki su kalitesinde ciddi bir değişiklik nedeniyle, hane halkı ve tarımsal ihtiyaçlar için kullanımı son derece tehlikelidir.
Azerbaycan’ın resmi kaynaklarından alınan bilgilere göre, nehir suyu ve dip çökellerin analizi, Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın talebi üzerine Almanya’nın uluslararası düzeyde akredite edilmiş SGS laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Okçuçay nehrinden alınan su örneklerinin test sonuçları, yüzey sularında yüksek düzeyde ağır metaller, özellikle demir, bakır, manganez, molibden, çinko, krom, nikel ve diğerlerinin yüksek içeriğini ortaya çıkarmış, hatta çökel örneklerinde tehlikeli maddelerin konsantrasyonunun normdan çok daha fazla olduğu ve nehrin kirlilik seviyesinin kritik olduğu tespit edilmiştir.
60db1fc555d1e60db1fc555d201624973248e98e713c7ee263bd13a2f64cad11cf19Kirlilik kaynağı ekolojik felaketin eşiğinde olan Okçuçay’ın Ermenistan’da sanayi ve madencilik işletmeleri ile bu hale getirilmesi Azerbaycan’a yönelik otuz yıllık işgalcilik politikasının ve yağmalanarak tahrip edilen topraklarda işlenen çok kapsamlı soykırımların devamıdır. Bilindiği üzere, Zengezur bakır-molibden fabrikasının hisselerinin çoğu Alman CRONIMET Mining AG (%60) şirketine aittir. en büyük madeni olan Kacaran madenini yönetmektedir. Ne yazık ki, şirketin bölgedeki uluslararası standartları karşılamayan faaliyeti geniş bir alanda ekoloji bir felaket yaratmıştır. Okçuçay’ına dökülen atık su, maden atıklarının boşaltılması, nehrin suyunun doğal bileşimini tamamen değiştirerek kullanılamaz hale getirdi.
Alman CRONIMET firmasından temelini Okçuçay’ın acımasız kirliliği sonucunda işlediği ekoloji teröre son versin. Doğal kaynakların, aynı zamanda, madencilik ürünlerinin işletilmesi ile uğraşan tüm şirketler, dünyanın hangi ülkesinde faaliyet gösterdikleri fark etmezsizin, çevre temizliğinin korunması ile ilişkili uluslararası sözleşmelerin şartlarına uymakla yükümlüdürler. Açıkça belirtiyoruz ki, Okçuçay’ın yok edilmesi çevresel terörizm eylemidir ve bu nedenle Ermenistan hükümeti ve Alman “CRONIMET” şirketi uluslararası hukuka eşit seviyede sorumluluk taşıyorlar.
Özellikle belirtmek isteriz ki, Hazar Denizi havzasında nehirler dahil, toplam 153 balık türü vardır ve bunlardan 81 türü endemiktir, yani gezegenin hiçbir yerinde bulunmazlar ve sadece Hazar Denizi’nde yaşarlar. Hazar denizinin Azerbaycan kesiminde yaklaşık 90’a kadar balık türü vardır. Hazar denizinde kalıntı ve endemik 6 Mersin balığı türü vardır: bölge, Rus mersin balığı, Kür mersin balığı, uzun burunlu ve çeko balığı. Bu istatistiksel gösterge, Okçuçay’ın bir bütün olarak kirli suyu, bu nehrin Araz nehri vasıtasıyla ağzi sayıla bilen Hazar denizindeki canlı floraya yaratmış olduğu tehlikenin düzeyini tanımlamayan en güçlü gerçektir. Hazar’ın kıyı ülkelerinin bu su terörüne kayıtsız kalmaya hakları yoktur!
Birleşik Milletler Örgütü’nün doğanın, aynı zamanda su kaynaklarının korunumasunda sorumluluğu olan kurumları öncüllüğünde, bu alanla ilgili faaliyette bulunan uluslararası kuruluşlara sesleniyoruz:Dünyanın farklı yerlerinde, gerek ülkeler içinde, gerekse de ülkeler arasında tatlı su kaynaklarının korunması, muhafazası ve işletilmesi müzakere, hatta münakaşa kaynağı olduğu bir zamanda Okçuçay’a olan düşmanca tavır doğa florasına karşı maksatlı bir soykırım olarak görülmeli, Ermenistan hükumetinden ve Almanya’nın “CRONIMET Mining AG” firmasından tatlı su kaynaklarının korunması için uluslararası sözleşmelere uyulması talep edilmelidir.
Birleşik Milletler’in gıda güvenliği ile ilgili kurumları tatlı su kaynaklarına karşı kayıtsız kalmaları su kıtlığı gibi küresel krize neden olacağına ait rapor yayması durumunda Ermenistan hükumetinin ve Almanya’nın “CRONIMET Mining AG” şirketinin Okçuçay’a karşı işlediği ekolojik terör görmezden gelinemez!
Beyanname, İngiliz ve Türk dillerinde olmakla uluslararası kuruluşlara, aynı zamanda “CRONIMET” şirketinin Almanya’daki merkez ofisine ve İstanbul’daki temsilcilerine gönderilmiştir.
Protesto bildirisi aşağıdaki kuruluşlar tarafından imzalanmıştır:

1. Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı nezdinde
Azerbaycan Evi
2. Hatay Azerbaycan Evi Derneği
3. Yalova Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği
4. Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Dərnəyi
5. İstanbul Türkiye Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği
6. Azerbaycan Eğitim ve Kültür Derneği
7. Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği
8. İstanbul Genç Azerbaycanlılar Derneği
9. Kocaeli Derincə Azerbaycan Evi Derneği
10. Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği
11. Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu
12. Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği
13. Azerbaycan Türkleri ve Dost Dernekler Federasyonu
14. Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu
15. Manisa Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği
16. İğdır- Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği
17. Türkiye Azerbaycan Derneği
18. Iğdır Azerbaycan Evi Derneği
19. Adana Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği
20. Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği
21. İzmir Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği
22. İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği
23. Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği
24. Çağdaş Azerbaycan Kültür Derneği
25. Edirne Azerbaycan Evi Derneği
26. Azerbaycan Dil, Tarih, Kültür Araştırma Merkezi
27. Azerbaycanlı Hekimlər Derneği
28. İstanbul-Azerbaycan Dostluk Derneği
29. “Buta” Azerbaycan Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği
30. Dünya Azerbaycanlıları Yazarlar ve Medya Derneği
31. Kayseri Azerbaycan Kültür, Eğitim ve Dayanışma Derneği
32. “Hazar” Azerbaycan Halk Dansları Derneği
33. Hazar Folklor Eğitim ve Araştırma Merkezi
34. Anka – Azerbaycan Dans ve Sanat Klubü
35. İstanbul Universiteti Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Birliği
36. Araz Doğa Sporları ve Kültür Klubü Derneği
37. Azerbaycan Turkiye Ortak Milli Düşünce Derneği
38. İstanbul Azerbaycan Kültür Evi
39. İstanbul Haydar Aliyev Okulu
40. Azerbaycan Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği
41. Balıkesir Azerbaycan Evi Derneği
42. “Azerbaycan Halklar Dostluğu” Derneği
43. Azerbaycan Gençlerinin Ankara Dayanışma Derneği
44. “Mübariz” Kültür Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği
45. Azerbaycan Gençlerinin İstanbul Harekatı
46. İstanbul Universiteti Azerbaycan Türkiye Kardeşlik ve Dayanışma Topluluğu
47. Celal Bayar Üniversitesi Manisa Azerbaycanlı Öğrenciler Topluluğu
48. Düzce Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu
49. Bülent Ecevit Üniversitesi Azerbaycan Kültür Topluluğu
50. Azerbaycan Gençlerinin İstanbul Dayanışması
51. Konya Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği
52. Sakarya’da Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu
53. Manisa Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği
54. Kayseri Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği
55. Kastamonu Üniversiteti Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Birliği
56. Bursa Azerbaycan Kültür ve Sanat Birliği
57. Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyyeti
58. Azerbaycan – Kıbrıs Gençlik Teşkilatı
59. Kahramanmaraş-Azerbaycan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Birliği
60. Elazığ Azerbaycan Kültür ve Öğrenci Gençler Birliği
61. “Bilecik Azerbaycan Kardeşlik Derneği”
62. Kars Azerbaycan Evi Derneği
63. İğdır Vakfı
64. Azerbaycan Çanakkale Derneği
65. “Geleceğin İnsanları Mekanı, Geleceğin İmkanları Mekanı” Derneği
66. “Azerbaycan Denince” Derneği
67. AzArt – Türkiye’de Yaşayan Azerbaycanlı Ressamlar Grubu
68. Alanya Azerbaycanlılar Derneği
69. Zile Azerbaycan Karabağlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
70. Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği
71. Türkiye Anadolu Aydınlar Ocaği
72. Türkiye AzerbaycanDev Kardeşlik, Candaşlık ve Strateji Platformu
73. Türk Kültür Platformu
74. “Yeşil İğdır” qəzeti
75. Kars Hüryurt Gazetesi

60db1fc76aff560db1fc76aff61624973248e252336936288a99a07983e11603b9b1