ÖZÜ TÜRK, YÜREĞİ TÜRK BİR YAZAR
Yazdığı bütün kitaplarda yüksek insani değerleri ön planda tutan Bakülü yazar kardeşimiz aynı zamanda AZERTAC’ın başarılı gazetecisidir. Türk coğrafyasında, TÜRKLERİN çektiği sıkıntıları akıcı bir şekilde anlatıyor kitaplarında. Tabi ki okuyucularını sadece üzmüyor, aynı zamanda düşündürüyor da…
Yazarın kitaplarında genellikle Ermenilerin zulmüne uğramış insan profili anlatılsa da, aşk da vardır satır aralarında. Sessizce bir köşede aşklarını yaşayan kahramanlarının iç dünyasını da büyük ustalıkla okuyucuya aktarır. Mertlik, cesaret, yiğitlik ve vatanseverlik hakim duygudur tüm kitaplarında. Yazarın kitaplarını okuyanların boğazına zaman zaman hıçkırıklar düğümlense de, bedenlerini sıcacık insani duygular sarmalar. Bazen de romanlarını polisiye efektlerle süsleyerek sunar. İşte böyle zamanlarda bir nefeste okunur kitaplar, sonra yazarın diğer kitapları merak edilir. Özetle yazarın adı Sabir Şahtahtı, kitaplarının konusu ise “insan”dır. Zulüm gören, seven, sevilen, vefaya önem veren, vatansever insanlar…
Sabir Hebib oğlu Hacıyev (Şahtaxtı) 1968 yılında Naxçıvan’ın Şahtaxtı köyünde doğdu. 1993 yılında Azerbaycan Devlet Neft Akademisini, 2007 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı yanında Devlet İdareçilik Akademisi’ni bitirdi.
Sanatla ilgili çalışmalarına okul yıllarında başlayan yazarın güzel sanatlar dalındaki ilk (foklor) çalışmasını 1983 yılında AZTV’nin meşhur “Ozan” filmini seslendirerek yaptı.
2007 yılının Nisan ayından 2014 yılına kadar AZERTAc’ın ve AZTV’nin İran’dakı resmi temsilcisi olarak çalıştı. 2014 yılının Şubat ayında kısa bir süre AZERTAC’ın Naxçıvan temsilciliğinde müdür olarak çalıştı. Aynı yılın Nisan ayında AZERTAC’ın Türkiye ve Suudi Arabistan Krallığı temsilcisi olarak görevlendirildi.
“Tanrı Sevgisi”, “Azerbaycan: Teqvimde Dörd Qara Gün” ve “Xezel Oldu Xocalı’nın Xezangülü” kitablarını İran’da Farsca yayımlayan yazarın himayesi ile Haydar Aliyev Fonu’nun yayını olan “Qarabağ heqiqetleri” ve dünyaca ünlü yazar Hüseyn Cavid’in “Peygember” adlı eseri Farsça basılmasını sağladı. İran Erak Universitesi’nde
“BMT’nin Dağlık Karabağ’la ilgili kararlarının İnsan Hakları Bakımından Tahlili” konusunda ilmi bir çalışma yaptı.
Yirmi kitap, çok sayıda ilmi ve yüzlerce köşe yazısı ve gazeteci olarak şahit olduğu olayları yazdı. Rusya, Gürcüstan, Ukrayna ve İran’daki değişik gazetelerde Farsca, İngilizce ve Rusca kitap ve makaleleri yayınlandı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emri ile 2010 yılında “Tereqqi” madalyasına layik görüldü. Siyasi Bilimlerde Felsefe doktoru olan yazar, Azerbaycan Yazarlar Birliği’nin üyesidir. Yazar evli olup üç çocuğu vardır.